11:00 am. – 11:10 am EST
Introduction (10 minutes):
Mark Donnigan, Head of Strategic Marketing at NETINT Technologies
Welcome, overview, and what you will learn.
11:10 am. – 11:40 am EST
Choosing transcoding hardware (30 minutes):
Kenneth Robinson, Manager of Field Application Engineers at NETINT Technologies
You have three basic approaches to transcoding, CPU-only, GPU, and ASICs. Kenneth outlines the pros and cons of each approach with extensive throughput and CAPEX and OPEX examples for each.
11:40 am. – 12:00 pm EST
From CPU to GPU to ASIC: Our Transcoding Journey (20 minutes):
Ilya Mikhaelis, Streaming Backend Tech Lead at Mayflower
Charged with supporting very high-volume live transcoding operations, Ilya started with libx264 software transcoding, which consumed massive power but yielded low stream density per server. Then he experimented with GPUs and other hardware and ultimately transitioned to an ASIC-based solution with much lower power consumption and much higher stream density per server. Ilya will detail the costs, power consumption, and density of all options, providing both data and an invaluable evaluation framework.
12:00 pm. – 12:10 pm EST
Choosing your live production software (10 minutes):
Jan Ozer, Senior Director of Video Technology at NETINT Technologies
The core of every live streaming system is transcoding and packaging software. This comes in many shapes and sizes, from open-source software like FFmpeg and GPAC, to streaming servers like Wowza, and production systems like Norsk. Jan discusses these multiple options so you can cohesively and affordably build your own live-streaming ecosystem.
12:10 pm. – 1:10 pm EST
Speed Round (60 minutes):
20-minute presentations from GPAC, Wowza, and NORSK.
Speakers from GPAC, Wowza, and NORSK discussing the features, functions, operational paradigms, and cost structure of their live software offering.
- Adrian Roe, CEO at id3as, Product: Norsk, Title: Make Live Easy with NORSK SDK
- Romain Bouqueau, Founder and CEO, Motion Spell (home for GPAC Licensing), Product: GPAC Title of Talk: Deploying GPAC for Transcoding and Packaging
- Barry Owen, Chief Solutions Architect at Wowza, Title of Talk: Start Streaming in Minutes with Wowza Streaming Engine
1:10 pm. – 1:40 pm EST
Choosing a co-location facility (30 minutes):
Kyle Faber, Senior Director of Product Management at Edgio.
Once you’ve chosen your hardware and software, you need a place to install them. If you don’t have your own connected data center, you may consider a colocation facility. In his talk, Kyle addresses the key factors to consider when choosing a co-location facility for your live streaming infrastructure.
1:40 pm. – 1:55 pm EST
How to Greenify Your Encoding Stack (15 minutes):
Barbara Lange, Secretariat of Greening of Streaming.
Learn how video streaming companies can work to significantly reduce their energy footprint and contribute to a greener streaming industry. Implement hardware and infrastructure optimization using immersion cooling and data center design improvements to maximize energy efficiency in your streaming infrastructure.
1:55 pm. – 2:15 pm EST
Closing Keynote (20 minutes):
Stef van der Ziel, Founder Jet-Stream
Jet-stream has delivered streaming solutions since its launch in 1994 and offers its own live streaming platform. One focus has been creating custom transcoding solutions for customers seeking to create their own private cloud for various applications. In his closing talk, Stef will demystify the process of choosing hardware, software, and a hosting facility and wrap a pretty bow around all previous presentations.